فهرست مطالب

یافته های نوین زمین شناسی کاربردی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1397)

مجله یافته های نوین زمین شناسی کاربردی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • کریم بابایی، احمد احمدی خلجی *، زهرا طهماسبی، عبادالله طولابی نژاد، رضا زارعی سهامیه صفحات 1-20
    پلاژیوگرانیت های نورآباد- هرسین بخشی از مجموعه افیولیتی زون زاگرس می باشند که در بین دایک های صفحه ای و سنگ های گابرویی دیده می شوند و از نظر سنگ شناسی شامل تونالیت و ترونجمیت می باشند. کانی های آن ها شامل کوارتز، پلاژیوکلاز، آلکالی فلدسپار، آمفیبول و بیوتیت هستند و بافت غالب آن ها میکروگرافیکی، گرانولار، گرانوفیری و میرمکیتی می باشد. داده های حاصل از آنالیز ریزپردازشی، ترکیب پلاژیوکلازها را از نوع آلبیت و آمفیبول ها را در رده کلسیک و در زیر رده منیزیوهورنبلند تا اکتینولیت قرار می دهد. بررسی های زمین شیمی نشان می دهد که ماگمای مادر این توده ها از نوع M، کالک آلکالن و فقیر از پتاسیم، متاآلومین و از نوع پلاژیوگرانیت های اقیانوسی توسعه یافته در پهنه بالای فرورانش می باشند. الگوی عناصر نادر خاکی و عنکبوتی بهنجار شده نسبت به کندریت، گوشته اولیه و مورب نشان از یک غنی شدگی در عناصر نادر خاکی سبک به همراه یک الگوی تقریبا مسطح از عناصر نادر خاکی سنگین و آنومالی منفی در Eu دارند. به نظر می رسد این سنگ ها حاصل ماگمای ایجاد شده از فرورانش ورقه اقیانوسی نئوتتیس و تفریق بلوری آن در سطوح بالاتر توالی و جایگیری آن در اثر حرکات زمین ساختی در منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: شیمی کانی، پلاژیوگرانیت، افیولیت، زاگرس مرتفع
  • ابراهیم طالع فاضل *، مرتضی یوسفی صفحات 21-37
    زمین گردشگری از عوامل اصلی توسعه پایدار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در یک منطقه است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم موجب تقویت صنایع دستی و افزایش اشتغال در زمینه های مختلف می شود. شهرستان همدان، 4084 کیلومترمربع وسعت دارد. در این پژوهش مهم ترین جاذبه های زمین گردشگری دامنه های شمالی کوهستان الوند معرفی شده است. رشته کوه الوند با راستای شمال باختری-جنوب خاوری، استان همدان را به دونیمه شمالی و جنوبی تقسیم کرده است. در این کوهستان دره های عمیق و سرسبز (مانند دره حیدره و دره مرادبیک)، چشمه ها (از قبیل حوض نبی و چشمه بهشت)، چمن زارها (نظیر میدان میشان، تخت نادر، تخت رستم و تخت کوچک) و قله های متعددی شکل گرفته است. قله های الوند تا یخچال که بلندترین قله های این رشته کوه هستند، از شهر همدان قابل مشاهده می باشند. شهرستان همدان به علت داشتن ارتفاع زیاد، قرارگیری در باختر فلات ایران و دوری از آب های آزاد، فاقد منابع عمده آبی از قبیل دریا، دریاچه طبیعی و ساحل بوده و دریاچه ها و تالاب های داخلی این شهر که به صورت مصنوعی ایجاد شده اند، از مهم ترین جاذبه های گردشگری آن به شمار می آیند. افزایش سطح زمین گردشگری و بسترسازی مناسب، نیازمند برنامه ریزی منسجم به جهت معرفی ژئوپارک اکباتان، تبلیغات هدفمند در سطح کشور، منطقه و جهان و همکاری مستمر بخش های مختلف حاکمیتی و سازمان های مردم نهاد است.
    کلیدواژگان: زمین گردشگری، کوهستان الوند، ژئوپارک اکباتان، همدان
  • سمانه قاسم وش اخیر، روزبه دبیری * صفحات 38-49
    تثبیت خاک روشی است که در روسازی راه به منظور بهبود کیفیت مصالح بکار می رود تا مصالحی با مشخصات مناسب برای به کار بردن در لایه های روسازی بدست آید. از نظر ژئوتکنیک زیست محیطی نیز استفاده از ژئوتکستایل ها در بسیاری از کاربردهای مهندسی می تواند به عنوان یک روش موثر در اصلاح خاک به شمار آید. هدف اصلی از تحقیق حاضر، بررسی آزمایشگاهی تاثیر ژئوتکستایل در میزان توانایی باربری خاک های مخلوط شنی و رسی منطقه ی باراندوز جهت کاربرد در لایه های روسازی راه می باشد. در این تحقیق، مصالح شنی با رس در درصدهای 25% ، 50% و75% مخلوط گردیده است. تاثیر ژئوتکستایل در دو حالت به صورت لایه ای (یک، دو و سه لایه) و مخلوط قطعات ژئوتکستایل در ابعاد 1×1 و 5×5 سانتیمتر مربع با درصدهای وزنی 1، 2 و 3 درصد مورد بررسی قرار گرفته است. جهت ارزیابی توانایی باربری از آزمون آزمایشگاهی نسبت باربری کالیفرنیا (CBR) در دو حالت خشک و اشباع بهره گرفته شده است. همچنین در حالت اشباع میزان پتانسیل تورم نمونه های مسلح شده ارزیابی گردیده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که تعداد مناسب ژئوتکستایل مورد نیاز جهت مسلح نمودن مصالح مورد مطالعه و بهبود توانایی باربری بصورت قراردادن 1 لایه در قسمت میانی و یا افزودن 1% وزنی قطعات ژئوتکستایل به ابعاد1×1 سانتیمتر مربع بصورت راندم می باشد. این مقادیر در شرایطی که خاک اشباع باشد به طور قابل ملاحظه ای از میزان تورم در نمونه های حاوی رس می کاهد.
    کلیدواژگان: روسازی راه، ژئوتکستایل، آزمایشCBR، تورم، مخلوط رس و شن
  • ام البنین بذر افشان*، فاطمه تیموری صفحات 50-62
    فرسایش خاک یکی از مشکلات محیطی است که تهدیدی برای منابع طبیعی، کشاورزی و محیط زیست به شمار می آید. ارزیابی کمی و کیفی فرسایش خاک با استفاده ازمدل های برآورد فرسایش و رسوب، یکی از راهکارهایی است که از طریق آن می توان فرسایش خاک را تا حدودی کنترل و مقدار آن را به حداقل رساند. هدف از این پژوهش ارزیابی کارآیی مدل های RUSLE و EPM در برآورد فرسایش و رسوب حوضه ی آبخیز جاسک- گابریک است. در این راستا، از عوامل موثر بر فرسایش شامل فرسایندگی باران، فرسایش پذیری خاک، توپوگرافی و پوشش گیاهی و همچنین ضرایب شدت فرسایش، حساسیت سنگ و خاک به فرسایش، استفاده از زمین یا کاربری زمین، شیب متوسط حوضه به درصد مورد استفاده در مدل های یادشده بهره گرفته شد و در نهایت مقدار فرسایش و رسوب تولیدشده با توجه به مدل های ارائه شده محاسبه و با مقدار مشاهده شده در ایستگاه رسوب سنجی گابریک مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که میزان رسوب برآوردی مدل RUSLE ، 30745 تن در هکتار در سال و در روش EPM، 6/10541 تن در هکتار در سال برآورد گردید که باتوجه به نزدیک تر بودن مقدار برآوردی RUSLE به مقدار رسوب مشاهده ای (42414 تن در هکتار در سال) کارآیی مدل RUSLE در برآورد رسوب منطقه ی مورد مطالعه بیش تر است. در نهایت توصیه می شود، برای فازهای اولیه مطالعات توجیهی، اجمالی و شناسایی از مدل EPM و برای مطالعات تفضیلی و دقیق تر برآورد میزان فرسایش و رسوب حوضه از روش RUSLE بهره بود.
    کلیدواژگان: RUSLE، EPM، راستی آزمایی، حوضه ی آبخیز جاسک- گابریک
  • محیا منوچهری نیا *، نادر تقی پور، حافظ مرنگی صفحات 63-74
    کانسار فلوئوریت- باریت- روی- سرب سولکان در زون سنندج- سیرجان و در 125 کیلومتری غرب زنجان در مجاورت (حدود 500 متر) معدن روی - سرب انگوران واقع شده است. سنگ های غالب در این منطقه شامل آمفیبول شیست، میکاشیست، مرمر گرافیت دار و گنیس منتسب به پرکامبرین هستند که قدیمی ترین واحد شناخته شده در این منطقه می باشند. کانی زایی در کانسار سولکان در حدفاصل مرمرهای حاصل از دگرگونی سنگ آهک و دولومیت در بخش زیرین و میکاشیست در بخش بالایی رخ داده است. گرافیت با حاشیه نامشخص و پراکنده در تمامی سنگ های دگرگونی منطقه قابل تشخیص می باشد. با انجام آنالیز XRD SEM-EDX،وجود گرافیت به صورت ادخال در کانی فلوئوریت موجود در کانسار سولکان تایید گردید. گرافیت به شکل های منظم، کروی، بیضوی، هگزاگونال و کوبیک و هم به صورت نامنظم که عمدتا فضای خالی سطوح رخ و شکستگی های فلوئوریت را پر کرده اند، حضور دارد. با انجام آنالیز طیف سنجی FT-IR، ساختار مواد آلی شکل گرفته در طی دگرگونی منطقه سولکان- انگوران به-طور دقیق بررسی شد. کروژن در تمامی مراحل دگرگونی حضور دارد و کم کم به طرف دگرگونی بالاتر با از دست رفتن مواد فرار و تجمع کربن، گرافیت تشکیل شده است. بر اساس این داده ها مشخص شد که ادخال های گرافیت موجود در فلوئوریت کانسار سولکان احتمالا دارای دو منشاء با دماهای متفاوت می باشند
    کلیدواژگان: گرافیت، طیف سنجی مادون قرمز (FT-IR)، XRD، کانسار سولکان، زنجان
  • یاسین عبدی*، غلامرضا خانلری صفحات 75-91
    هدف از این تحقیق تخمین مقاومت فشاری تک محوری و مدول الاستیسیته ماسه سنگ های سازند قرمز بالایی با استفاده از ویژگی-های فیزیکی در چرخه های مختلف آزمایش انجماد – ذوب می باشد. به همین منظور تعداد 6 بلوک بزرگ از نقاط مختلف سازند قرمز بالایی در غرب قم برداشته شده است. در این پژوهش آزمایش انجماد و ذوب در 30 چرخه انجام شده است. در پایان هر 10 چرخه، تغییرات سرعت موج طولی، تخلخل، مقاومت فشاری تک محوری و مدول الاستیسیته نمونه ها مطابق با استانداردISRM اندازه گیری شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که با افزایش تعداد چرخه های انجماد و ذوب، مقاومت فشاری تک محوری، مدول الاستیسیته و سرعت سیر موج طولی نمونه های ماسه سنگ کاهش می یابد، در حالی که تخلخل موثر روندی افزایشی را نشان می دهد. بر این اساس مشاهده شده است که مقاومت فشاری تک محوری نمونه ها بین 41 تا 85 درصد کاهش داشته است، در حالی که میزان کاهش مدول الاستیسیته بین 47 تا 70 درصد می باشد. در نهایت یک سری روابط تجربی به منظور تخمین ویژگی های مقاومتی ماسه سنگ ها با استفاده از سرعت سیر موج و تخلخل موثر در چرخه های مختلف آزمایش انجماد - ذوب ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ماسه سنگ، انجماد-ذوب، سازند قرمز بالایی، مقاومت فشاری تک محوری، سرعت موج طولی
  • اسفندیار نوین پور *، سمیه مسعودی، اصغر اصغری مقدم صفحات 92-103
    دشت نازلوچای در شمال غرب ایران در قسمت شمال شهرستان ارومیه قرار گرفته است. وسعت تقریبی دشت مورد مطالعه 508 کیلومتر مربع می باشد و در ساحل غربی دریاچه ارومیه واقع شده است و جز حوضه آبریز ارومیه می باشد. در تحقیق حاضر از مدل DRASTIC جهت برآورد میزان آسیب پذیری آبخوان منطقه استفاده شده است. مدل DRASTIC شناخته شده ترین روش شاخص همپوشان می باشد که از هفت پارامتر هیدروژئولوژیکی موثر بر آلودگی آب زیرزمینی، شامل عمق آب زیر زمینی( D)، تغذیه، محیطآبخوان ( R)، نوع خاک (S)، توپوگرافی (T)، تاثیر منطقه غیراشباع(I) و هدایت هیدرولیکی (C) را مورد بررسی قرار می دهد. با ترکیب این پارامترها در محیطGIS مناطق مستعد آلودگی آبخوان مشخص و سپس برای صحت سنجی آن از غلظت نیترات استفاده گردید. شاخص آسیب پذیری مدل دراستیک برای منطقه مورد مطالعه، مقداری بین 153-38 برآورد گردید که در پنج محدوده، آسیب پذیری ناچیز وخیلی کم 44 %، کم33%، متوسط 15%و زیاد8% قرار گرفت طبق برآورد نقشه های آسیب پذیری تهیه شده برای مدل دراستیک ، بیشترین پتانسیل آسیب پذیری مربوط به قسمتی از بخش مرکزی و جنوبی منطقه مورد مطالعه می باشد.انطباق غلظت نیترات بر روی نقشه نهایی آسیب پذیری مدل DRASTIC نشان داد که کلیه مناطق با نیترات بالا، در محدوده آسیب پذیری متوسط و زیاد قرار گرفته اند، که می تواند دقت و صحت مدل را تایید کند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری آبخوان، DRASTIC، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، رودخانه نازلوچای
  • محی الدین احراری رودی * صفحات 104-113
    دشت سیستان و بلوچستان در ساهای اخیر با افت چشمگیر سطح آب زیرزمینی مواجه شده است. یکی از بخش های متاثر شده از شرایط بلند مدت خشکسالی، منابع آب های زیرزمینی است. یکی از بهترین مقیاس ها برای ارزیابی خشکسالی و اثرات آن بکارگیری شاخص بارش استاندارد شده (SPI) است. در این تحقیق با استفاده از این شاخص ابتدا شرایط بلند مدت خشکسالی در منطقه شرق استان سیستان و بلوچستان بررسی شد و سپس تاثیر خشکسالی بر منابع آب زیرزمینی مورد تحقیق قرار گرفت. به منظور تعیین دوره های خشکسالی از داده های بارش 5 ایستگاه از سال 1363 تا 1393 و داده های کیفی 27 حلقه چاه مشاهده ای در دو مقطع زمانی 1389 و سال 1392 که دارای پراکندگی مناسبی در استان می باشند، استفاده شده است. جداول های هم ارزش Cl، TDS، EC و Na با استفاده از روش آماری جهت بیان تغییرات کیفی تهیه شد. نتایج نشان داد با توجه به کاهش بارندگی، میانگین کل عناصر و مواد در آبهای زیرزمینی طی دوره مورد نظر 20 تا 25 درصد در آب افزایش یافته است. بدیهی است علاوه بر عامل طبیعی که خشکسالی است عوامل انسانی نظیر افزایش جمعیت، تغییر کاربری اراضی، افزایش کارخانه ها، افزایش استفاده از کود شیمیایی و سموم دفع آفات در این تغییر کیفیت آب نقش زیادی داشته است. ادامه این روند کاهش بارندگی و برداشت بیش از اندازه می تواند وضعیت این دشت را به حالت بحرانی نزدیک نماید. همچنین مناطق مرکزی، غربی و شمالی در مقایسه با مناطق غربی و جنوبی استان سیستان و بلوچستان با خشکسالی بیشتر مواجه بوده یا خواهند شد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، سیستان و بلوچستان، شاخص بارش استاندارد، دشت سیلابی
  • فاطمه امیری *، مهسا اشرفی بیرگانی، امین احمدی، فردوس صارمی نژاد صفحات 114-127
    دشت گلگیر با مساحت حدود 1600 هکتار در90 کیلومتری شمال شرق اهواز و20 کیلومتری جنوب شرق مسجدسلیمان در شمال-غرب تاقدیس آسماری و حوضه کارون میانی واقع گردیده است. منطقه مورد مطالعه، قسمتی از زاگرس چین خورده می باشد که در جنوب غرب ایران قرار دارد. سازندهایی که در این منطقه رخنمون دارند به ترتیب سن از قدیم به جدید به ترتیب شامل رسوبات عهد حاضر، سازند ماسه سنگی–مارنی آغاجاری، سازندهای آهکی–مارنی میشان، سازند گچساران، سازند آهکی آسماری می باشند. طبق طبقه بندی دمارتن، منطقه دارای اقلیم نیمه خشک است. سازندهای مختلف به لحاظ دارا بودن سنگ ها و کانی های خاص می توانند در وضعیت هیدرولوژیکی منطقه تاثیرات بسزایی داشته باشند. در منطقه مورد مطالعه سازند آسماری بیشترین پتانسیل تشکیل آبخوان را دارد و از لحاظ هیدروژئولوژی و هیدروشیمی مطلوب ترین گزینه برای برداشت آب در میان سازندهای منطقه می باشد. سازند گچساران دارای سیستم آبخوان غیرکربناته، کارستی مجرایی با قابلیت استحصال متوسط تا کم می باشد. همانند سازند آغاجاری، بخش لهبری اثر نامطلوبی بر کیفیت آب های سطحی و زیرزمینی دارد. وجود لایه های ژیپس و مارن در این بخش، تاثیر منفی شدید بر کیفیت رواناب از نظر افزایش غلظت کل جامدات محلول و بار معلق رسوبی دارد. سازند کنگلومرای بختیاری عموما آبخوان های درز و شکاف دار را تشکیل می دهد که علیرغم عدم آبدهی بسیار بالا، به لحاظ کیفی و استمرار بهره برداری قابلیت مطلوبی دارند. در این مقاله به بررسی میزان تاثیر عوامل سنگ شناسی و لیتولوژیکی بر روی وضعیت ژئواستاتیکی آب های این دشت می پردازیم.
    کلیدواژگان: دشت گلگیر، هیدروژئولوژی، آبخوان، رخنمون
  • مجید نعمتی * صفحات 128-139
    در این پژوهش، تنش، کرنش و نرخ کوتاه شدگی پوسته زمین در ایران با روش های کاسترف و مولنار برآورد شده و هم چنین نقش منطقه بندی در برآوردها نیز بررسی شده است. در این راستا، شمار 637 زمین لرزه با بزرگای گشتاوری بزرگ تر از 5/5 در بازه زمانی سال های 1909 تا 2016 به کار برده شده است. راستای فشار، کشش و کرنش لرزه ای با دو روش (بلوک بندی و هر زمین لرزه جداگانه) و هم چنین کوتاه شدگی افقی و تغییرات قائم پوسته زمین برآورد شده اند. راستای فشار و کشش و اندازه کرنش لرزه ای به دست آمده از سازوکار زمین لرزه ها به سه صورت برآورد شد: هر زمین لرزه جداگانه، منطقه بندی o1×o1 و منطقه بندی زمین ساختی. داده پردازی نشان می دهد که راستای فشار و کشش و اندازه کرنش لرزه ای شدیدا به نوع منطقه بندی وابسته است. هم چنین، برآورد اندازه کرنش لرزه ای با دو روش کاستروف و مولنار با یکدیگر تفاوت آشکاری نشان می دهند. با این حال می توان گفت، بیش ترین دگرشکلی در ایران در گستره دشت بیاض و قائن در خاور ایران روی می دهد. برآورد سرعت قائم پوسته زمین در زاگرس فراخاسته، ستبرشدگی و در فروافتادگی پیش بوم زاگرس، نازک شدگی پوسته را به دنبال داشته، که هم خوانی خوبی با زمین ساخت گستره دارد. اگرچه، در البرز خاوری این برآورد فراخاست بوده، در البرز باختری فرونشست به دست آمده که با زمین ساخت البرز که یک گستره برخوردی فشاری و مایل است هم خوانی ندارد.
    کلیدواژگان: کرنش، تنش، پوسته زمین، زمین لرزه، ایران
  • حسین حمداد فرامرزی، رضا شکورشهابی * صفحات 140-152
    هدف از ارزیابی کانسار، پیش بینی مشخصات فیزیکی کانسار از طریق گردآوری و تحلیل نمونه و مدلسازی ابعاد شکل و توزیع عیار آن است. عواملی متعددی در فرآیند مدل سازی کانسارها موثر می باشند. در این تحقیق تلاش گردید تا در قالب مطالعه یک کانسار رگه ای مس سولفیدی، تاثیرات محدودیت های مرتبط با فاکتورهای هندسی کانسار، بر فرآیند مدلسازی نرم افزاری ذخیره بیان شود و تکنیک های متناسب سازی فرآیند مدلسازی جهت برخورد با این فاکتورها و افزایش دقت مدلسازی پیشنهاد گردد. مجموع اطلاعات اکتشافی به کار گرفته شده برای این محدوده برابر 1457 متر حفاری مغزه گیری و 4839 متر گمانه پودری می-باشد. به منظور تکمیل اطلاعات اکتشافی، از اطلاعات به دست آمده از 2685 متر چال پودری استخراجی نیز در عملیات مدل سازی استفاده گردید. جهت حصول نتیجه نزدیک به واقعیت، مدل سازی به وسیله تهیه رویه توپوگرافی، مدل سازی گسل های موثر در کانسار، مدل سه بعدی گمانه ها و مدل سه بعدی زون کانی زایی انجام شد. پس از مراحل ذکر شده بالا با در نظر گرفتن عیار28/0 درصد به عنوان عیار اقتصادی کانسار مس، مدل سازی به روش کریجینگ و عکس مجذور فاصله انجام گردید. برآورد تناژ در روش کریجینگ برابر 118250تن و در روش عکس مجذور فاصله برابر 125150تن صورت گرفت.
    کلیدواژگان: تخمین ذخیره، زمین آمار، کانسارهای رگه ای، کریجینگ معمولی، مدل سازی
  • حسین جلالیان، مهدی حسینی*، علیرضا طالب بیدختی صفحات 153-164
    سنگ نمک، جزو گروه سنگ های رسوبی شیمیایی غیرآلی بوده و غالبا از هالیت تشکیل شده است.یکی از مشخصات مواد نرم تغیر شکل وابسته به زمان یا رفتار خزشی است. خزش با عنوان تغییر شکل غیرقابل بازگشت در زمان شناخته می شود و اغلب در سنگ های نرم مانند سنگ نمک، زغال سنگ و سنگ های رسوبی نرم دیده می شود. بنابراین یکی از نیازهای اساسی در طراحی مهندسی سازه های سنگی نرم مدل سازی صحیح کرنش خزشی است. یکی از عوامل موثر بر روی خزش سنگ ها درجه ی حرارت می باشد آگاهی از میزان خزش سنگ ها خصوصا سنگ نمک تحت تاثیر حرارت کمک شایانی به پیشبرد اجرای کار در پروژه های مختلف نفتی و زیرزمینی می کند. در این پژوهش به بررسی اثر درجه ی حرارت بر روی خزش سه محوره ی سنگ نمک پرداخته شده است. این دسته آزمایش ها در شرایط تنش هیدرواستاتیک انجام شده است به دلیل آنکه در اعماق زیاد معمولا این شرایط حاکم است بنابراین تنش تفاضلی در تمام حالت ها صفر است. نتایج تحقیق نشان میدهد که با افزایش دما مقدار نرخ کرنش سنگ نمک به صورت غیر خطی افزایش می یابد و با افزایش فشار محصور کننده نرخ کرنش کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: سنگ نمک، خزش، درجه حرارت، فشار محصور کننده
|
  • Karim Babaei, Ahmad Ahmadi Khalaji *, Zahra Tahmasbi, Ebadolah Tolabinejad, Reza Zareisahamieh Pages 1-20
    Nourabad-Harsin plagiogranites are the part of ophiolite complex in the Zagros zone located between sheeted dikes and gabbroic rocks. Lithologically, they include tonalite and trondhjemite. Minearals in these rocks are quartz, plagioclase, alkali feldspar, amphibole and biotite. Micrographic, granular, granophyre and myrmekite are the most common texture in these rocks. Microprobe analyses show that plagioclases have albite composition and amphiboles belong to calcic series and magnesiohornblende to actinolite subgroup. The geochemistry studies reveal that the parent magma of these rocks is of M type, calc-alkaline, low K, metalumine and from oceanic plagiogaranites which developed in Supra-subduction zone. Chondrite, MORB and Primitive mantle-normalized REE patterns show an enrichmentin LREE along with an almost flat pattern of HREE and negative Eu anomalies. It appears that these rocks are resulted from the magma generated by the subduction of the Neotethys oceanic plate and fractional crystallization at higher levels of sequence and its emplacement due to the tectonic movements in the region.
    Keywords: mineral chemistry, plagiogranite, ophiolite, high Zagros
  • E. Tale Fazel *, M. Yousefi Pages 21-37
    Geotourism is one of the main factors of sustainable economic, social and cultural development in an area that enhances handicrafts and employment in different fields directly and indirectly. The city of Hamedan has an area of 4084 square kilometers. In this research, the main geotourism attraction is introduced as Alvand northern hillside. The Alvand mountain range is divided into the northern and southern hillsides. The Alvand Mountain with its northwest to the southeast direction has divided Hamedan province into the northern and southern divisions. In this mountain, deep and lush valleys (such as Heydareh and Muradbeik valleys), springs (such as Howz-e-Nabi and Cheshmeh Behesht), meadows (such as Meidan Mishan, Takhte-e-Nadir, Takhte-e-Rostam and Takhte-e-Kuchak) and numerous peaks are formed. Alvand to Yakhchal peaks which is the highest peaks of this mountain range are visible from the city of Hamedan. Due to its high altitude, being located in the western plateau of Iran and distance from high seas the city of Hamedan has no major water resources such as sea, natural lake and coastline and the artificial lakes and lagoons of this city are the most important tourist attractions in this region. Increasing the level of geotourism and proper setting requires a coherent planning for Ekbatan Geopark, targeted advertising in the country, region and the world, and continuous cooperation between different sectors of the state and non-governmental organizations.
    Keywords: Geotourism, Alvand Mountain, Ekbatan Geopark, Hamedan
  • Semaneh Ghasemvash, Rouzbeh Dabiri * Pages 38-49
    Soil improvement is a method used for increasing in quality of materials can be applied in pavement layers. From the standpoint of environmental geotechnics, application of the geotextile in many engineering projects can be effective method for soil improvements. Main aim of this study is laboratory evaluation of geotextile effects on bearing capacity of clay-gravel soil mixtures from Barandouz area for applying in pavement. In this research, gravelly soils was mixed with clay in 25, 50 and 75 percent. Geotextile effects evaluated in two conditions. First, in layers (in one, two and three layer). Second, as mixed pieces with 1×1 and 5×5 cm2 dimensions and weight percent of 1, 2 and 3. For determining bearing capacity of specimens, California Bearing Ratio (CBR) test performed in dry and saturate conditions. Also, in saturated state swelling potential of reinforced samples evaluated. Results of study showed appropriate geotextile layer number is one that is embedded in middle part of specimens or adding one percent by weight geotextile pieces with 1×1 cm2 dimensions randomly to reinforcing for improvement of bearing capacity. These values in saturated state significantly reduces swelling in specimens with clay content.
    Keywords: Pavement design, Geotextile, CBR, Swelling, Clay-Gravel mixture
  • Ommolbanin Bazrafshan*, Fatemeh Teimouri Pages 50-62
    Soil erosion is one of the environmental, agriculture and natural resources problems. The aim of this research is applying the EPM and RUSLE models to the Jask - Gabrik Watershed, in order to estimate soil erosion and sediment. In this study, the factors affecting the water erodibility, consist of erosivity factor, soil erodibility, topography, vegetation cover, the sensitivity of soils and stones to erosion, land use type, steep slope percentage used in the models. Finally, the amount of erosion and sediment produced according to the RUSLE and EPM were compared with the observed sediment using Gabric sediment sampling gage station. The results showed that RUSLE model is estimated sediment, 30745 tons/ha/year while EPM model 10541.6 tons/ha/year. According to the results, the estimated erosion and sediment value of the RUSLE model is close to the sampling values (42414 tonnes/ha/year), then RUSLE model is more efficient. Finally, it is recommended, EPM model using for the initial phases, explanatory studies, overview, and identification while for more accurate and more detailed studies applied the RUSLE model.
    Keywords: RUSLE_EPM_validation_Jask - Gabric Watershed
  • Mahya Manouchehrinia *, Nader Taghipour, Hafez Marangy Pages 63-74
    Fluorite-barite-zinc-lead Solakan deposit is located in Sanandaj-Sirjan zone and in 125 Km of western Zanjan in the vicinity of zn-pb Anguran mine (about 500 meters). The dominant lithology of this region is consisting of amphibole schist, mica schist, graphite-bearing marble and gneiss with Precambrian age which is the oldest known unit in this region. Mineralization is occurred between the marbles (metamorphosed limestone and dolomite) in the lower part and mica schist in the upper part in the Solakan deposit. Graphite is distinguishable with an unspecified and scattered margin in all the metamorphic rocks of the region. SEM-EDX and XRD analysis confirmed occurrence of graphite in fluorite mineral in Solakan deposit. Graphite is present with regular shapes such as spherical, oral, hexagonal, cubic and in irregular shapes that generally fallow the cleavage and fractures in within fluorite. The structure of organic matter formed during the metamorphism of the Solakan-Angouran region was thoroughly investigated by FT-IR spectroscopy. Kerogen is present in all metamorphic stages with the loss of volatile matter with increasing of metamorphic degree and accumulation of carbon, graphite was formed. Based on this data, it was confirmed that the graphite inclusions in the fluorite probably display two sources with different temperatures in Solakan deposit.
    Keywords: Graphite, Fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR), XRD, Solkan Deposit, Zanjan
  • G. Reza Khanlari, Yasin Abdi * Pages 75-91
    The aim of this research is the estimation of uniaxial compressive strength and modulus of elasticity of Upper Red Formation sandstones using the physical properties in different cycles of freeze-thaw test. For this purpose, 6 large rock blocks from different locations of Upper Red Formation in southwestern of Qom were obtained. In this research, the freeze-thaw test was carried out in 30 cycles. Freeze–thaw test was carried out for 30 cycles and the variations of P-wave velocity, porosity, uniaxial compressive strength and modulus of elasticity of specimens were determined after every 10 cycles according to ISRM. The results of this study show that an increase in number of freeze–thaw cycles decreases uniaxial compressive strength, modulus of elasticity and P wave velocity, whereas the effective porosity increases. Based on this, it was observed that uniaxial compressive strength of specimens decreases between 41 and 85%, whereas the modulus of elasticity decreases between 47 and 70%. Finally, for prediction of strength properties of selected sandstones using the P-wave velocity and effective porosity in different cycles of freeze-thaw test, a series of predictive relationships were also proposed.
    Keywords: Sandstone, Freeze-thaw, Upper Red Formation, Uniaxial compressive strength, P-wave velocity
  • Esfandiyar Novin Poor * Pages 92-103
    Nazloochay plain is located at north western of Urmia city in Iran. The approximate area of the plain is 508 Km2. It's located on the western coast of Urmia lake and is part of the Urmia basin. This research DRASTIC model was used to evaluate pollution vulnerability of aquifer of the region. DRASTIC model can be considered as the most common overlap index method used in these cases which considers seven hydrogeological parameters affecting ground water pollution including: Depth of ground water(D), net Recharge(R), Aquifer environment(A), Soil type(S), Topography(T), Impact of unsaturated zone(I) and Hydraulic conductivity(C). Combining these parameters of the model using GIS, indicated high pollution potential regions of aquifer and nitrate concentration has been applied to estimate the verification. DRASTIC vulnerability index of model was estimated between 38-153 for this case study, consisting of five ranges of pollution including: negligible; low (%44); little (33%); average (15%) and high (8%). According to designated vulnerability maps, the highest vulnerability potential is in central and southern section of the studying region. Based on nitrate concentration in pollution vulnerability shown in DRASTIC model, all area with high amount of nitrate were located in two categories of high and moderate ranges pollution susceptibility which confirms the model accuracy and preciseness.
    Keywords: Vulnerability, aquifer, DRASTIC, Geographic Information System (GIS), Nazluchay River
  • Mohyeddin Ahrariroudi * Pages 104-113
    Sistan and Baluchistan plain has been faced with significant reduction of groundwater level in recent years. One of the long-term drought conditions affected groundwater resources. One of the best measures for assessing drought and its effects is the use of the Standardized Precipitation Index (SPI). In this research, using this index, firstly, the long-term drought conditions in the eastern province of Sistan and Balouchestan were investigated and then the effects of drought on groundwater resources were investigated. In order to determine the drought periods, the data from 5 station stations from 1363 to 1393 and the qualitative data of 27 observation wells were used in two periods of 1389 and 1392, which have a good dispersion in the province. Tables of Cl, TDS, EC and Na values were prepared using statistical method to express qualitative changes. The results showed that, due to the decrease in rainfall, the average total of elements and materials in groundwater during the given period increased by 20 to 25 percent in water. Obviously, in addition to the natural factor that is drought, human factors such as population growth, land use change, plant growth, increased use of chemical fertilizers and pesticides have contributed greatly to this change in water quality. The continuation of this process of overburdening of rainfall and overtaking can bring the state of the plain closer to a critical state. Also, the central, western and northern regions will face more drought compared to the western and southern provinces of Sistan and Baluchestan.
    Keywords: Drought, Sistan, Bluchistan, Standard rainfall index, floodplain
  • Fatemeh Amiri *, Mahsa Ashrafi Birgani, Amin Ahmadi, Ferdovs Sareminezhad Pages 114-127
    The GolGir plain is located with an area of about 1600 hectare in 90km northeast of Ahvaz and 20km The southeast of Masjed Soleiman is located in the northwest of the Asmari anticline and the middle Karun Basin. The studied area is part of the Zagros china, located in the southwest of Iran. Formations exposed in this area are the oldest to the newest ones, respectively, including the present-day sediments, the sandstone-Marni Aghajari formation, limestone formations, Marni Mishan, Gachsaran, Gachsaran Formation, Asmari limestone formation. according to the demartenne classification, is a region with a semi-arid climat. Different formations due to the presence of certain rocks and minerals can have significant effects on the hydrological conditions of the area. In the study area, Asmari Formation has the highest potential for aquifer formation, and in terms of hydrogeology and hydrochemicals, it is the most favorable option for water harvesting among the formations of the region. Gachsaran Formation has a non-carbonated aquifer system, a virtual karstic with a medium to low recovery capability. Like the Aghajari Formation, the Lahbari member has an adverse effect on surface water and underground water quality. The presence of gypsum and marl layers in this section has a significant negative effect on the quality of runoff in terms of increasing the concentration of total soluble solids and sediment load. Bakhtiari conglomerate formations are generally seamless and split aquifers, which, despite the lack of discharge, are highly qualitative and continuously exploitable. In this paper, we will investigate the effect of petrology and lithological factors on the geostatic condition of the waters of this plain.
    Keywords: GolGir plain, hydrogeology, aquifer, outcrop
  • Majid Nemati * Pages 128-139
    In this research, stress, strain and crustal shortening were calculated in Iran using Kastrov and Molnar methods and also role of gridding in the estimations has been investigated. In this view, numbers of 637 earthquakes with moment magnitude greater than 5.5 in time interval of 1909-2016 were applied. Pressure and tension directions, seismic strain resulted by two methods (gridding and every earthquake individually) and also horizontal and vertical crustal displacement velocity were estimated. Pressure and tension directions and seismic strain deduced by earthquake focal mechanisms, were calculated in three manners: every earthquake individually, 1°×1° and tectonical grindings. Data processing shows that pressure and tension directions and seismic strain are intensely related to the kind of the gridding. Also, there is clear difference between estimation of the strain with the two methods of Kastrov and Molnar. Nevertheless, it could be concluded that maximum deformation is going on in Dasht-e Bayaz and Qaen area in the eastern Iran. Vertical velocity estimations in High Zagros and Zagros Foredeep are crustal thickening and thinning, respectively, which is in accordance well to tectonic of the area. Although, this estimation in eastern and western Alborz are uplift and subsidence, respectively, which the later one is not in accordance with Alborz tectonic with an oblique collision.
    Keywords: Strain, Stress, Earth crust, Earthquake, Iran
  • Hosein Hamdad Faramarzi, Reza Shakoor Shahabi * Pages 140-152
    The main objective of deposit estimation is prediction of physical properties of reserves based on sample analysis and modelling of dimension, shapes and grade distribution. Numerous factors such as shape, depth, dimensions and grade distribution effect on deposit modelling process. In this research, with evaluation on copper vein deposit, the effects of geometric factors constrains on modeling process evaluated. Also the suitable modelling technics for increasing the accuracy of modeling suggested. Whole of exploration information analyzed based on gathered data from 1457 m conventional core drilling boreholes, 4839 m Reverse Circulation boreholes and 2685 m production boreholes.
    For increasing the accuracy, the modelling performed with creation of topograghic DTM, fault models, 3D model of boreholes, and mineralization. Based on assuming the 0.28 percent grade as cutoff grade, the reserve estimation with kriging and Inverse distance performed. The estimated reserve tonnage in kriging and Inverse distance are equal to 118250 and 125150 tone.
    Keywords: Reserve Estimation, Modelling, Deposit Geometry, Ordinary kriging, vein deposits
  • Hossein Jalalian, Alireza Taleb Bidokhti, Mehdi Hosseini * Pages 153-164
    Salt rock is part of the group of inorganic chemical sedimentary rocks and is often made up of halite. One of the characteristics of soft materials is the shape variation related to the time or creep behavior. Creep is known as an irreversible deformation at the time and is often found in soft rocks such as rock salt, coal, and soft sedimentary rocks. Therefore, one of the basic requirements in the design of soft rock structural engineering is the correct modeling of the creep strain. One of the factors affecting the salt creep is the temperature. Knowing of the rate of rocks creep, especially the heat-treated rock salt, helps to promote the implementation of work in various oil and underground projects. In this study, the effect of temperature on the triaxial creep of salt rock has been studied. These tests have been performed under hydrostatic stress conditions, because these conditions usually prevail in the depths. Therefore, differential stress is zero in all states. Results show that with increasing temperature, the strain rate of salt rock increases nonlinearly and by increasing the confining pressure, the strain rate decreases.
    Keywords: Salt rock, creep, temperature, confining pressure